26 March, 2011

Запарка, Френска преса и Кафе Гранита

Продължавам нашата рубрика с начините за приготвянето на така обичаната от нас чашка кафе.

Запареното кафе.
Този метод на приготвяне използват кафехолиците в Норвегия и северните части на Скандинавия. Леко изпечено смляно кафе се разтваря във гореща вода и се оставя да се разтвори за десетина минути, като периодично се разбърква.

Приблизително 10 грама кафе се използва за чаша, с вместимост 150-200 мл.

Френска преса.
Това е най-лесният и най-старият метод по който, хората от западният свят си приготвят кафето.

За първи път е използван във Франция през 1771(откъдето му идва и името). Начинът, по който се приготвя е когато се налива вряща вода в каничка, която се затваря с капак. Тя е пълна с точното количество смляно кафе, където се смесва.

Времето в което кафето се накисва е около три до пет минути.След като е готово се прецежда преди да се сервира.

Кафе гранита

Една от най-известната гранита е Сицилианската - една традиция, едно сладко изкушение и една ароматна причина защо трябва да го опитаме. Първата гранита се появява в Палермо към края на втората половина на 19 век. след което се превръща в всеизвестен хит.

Това е една освежаваща и енергизираща студена напитка с многостранен характер, защото можете да я консумирате на всякъде и по всяко време. Невероятна закуска, която е подходяща както за лек обяд така и за десерт след обилна вечеря.

Ето и една проста рецепта за направата му.
500мл вода, 4 чаши кафе, 100гр захар

Направете кафето и го оставете да изстине. Направете гъст сироп от водата и захарта и прибавете кафето,оставете да изстине пак и сложете в подходящ съд за няколко часа във фризера. Разбърквайте често, за да не се образуват големи парчета лед. Сервирайте в чашки или купички за сладко. И една идея от мен. Може да добавите няколко лъжици кайсиев нектар към сместа, това ще го направи по богат и ще накара небцето ви да затрепери от удоволствие.

1 comment:

  1. привет, я просто хочу сказать всем, что я получил свой ссуду в размере 1000000,00 долларов от инвестиционной программы ссуды мистера Бена и 100 законных контактов по электронной почте: 247officedept@gmail.com или напишите ему на WhatsApp + 1-989-394-3740. если вы ищете финансирование 100 по низкой ставке 2 ставки взамен.

    ReplyDelete